duminică, 14 martie 2010

De ce e Berceanu baiat destept in PDL pe spinarea noastra.

Cred ca nu exista om, nici chiar in tara asta, care sa spuna ca a votat PDL-ul din cauza simpatiei pentru Berceanu. Astazi vom vorbi la clasa despre cum se fac bani, probabil foarte multi, dintr-o semnatura si despre cum statul killareste o piata libera si un intreg cod CAEN.
Asa cum am invatat toti la economie, inca din liceu, piata ideala este piata cu foarte multi reprezentanti ai cererii si de asemenea foarte multi reprezentanti ai ofertei. Logica din spatele definitiei este urmatoarea: eu ma duc sa cumpar un mar, primul care oferteaza spune ca marul meu costa un leu, altul vine si concureaza cu celalalt si spune 0.99 si tot asa pana sa ajunge la pretul pietei. Sa nu uitam ca acest mecanism al concurentei este in folosul consumatorului care sunt eu, tu sau oricare altul. De aia ii spunea ma-sa lu Berceanu, cand il trimitea la piata sa cumpere patrunjel: "Nu cumperi si tu de la prima taraba, te mai uiti"!
Inteligenta bovina a individului din fotografie pare a fi depasita de tot ceea ce s-a discutat pana acum, dar asteapta sa se inventeze viagra si pentru muschiul ala numit creier pentru a face fata discutiei in continuare.
Acum mai exista si piete care nu sunt ideale deloc, atat din punctul de vedere al cererii cat si din punctul de vedere al ofertei: de exemplu piata telefoniei mobile unde sunt milioane de utilizatori si doar 3-4 prestatori de servicii (asta e oligopolul!) sau piata celor din industria auto romaneasca, care fac toti piese sau subansamble pentru un singur cumparator: Dacia. (asta e monopsonul!). Aceste piete imperfecte sunt intr-o concurenta formala, toti defapt sunt prieteni si sunt intelesi ca in loc sa se "manance intre ei" sa ii manance pe cei multi si prosti. Ca daca nu imi place Orange, Vodafone sau Cosmote o sa ma abonez la cine?!
De ajuns cu aspectele teoretice, dar erau imperios necesare pentru ca oricine sa inteleaga ce scriu mai departe intr-una dintre putinele postari sobre ale acestui blog.
In ianuarie anul trecut mi-am facut si eu o firmulita in domeniul intermedierii de transporturi, nu chiar o casa de expeditii ci o "casuta de expeditii" si am inceput din nimic practic. Chiar si asa in anul 2009 am iesit pe profit, cu toate datoriile platite si la stat si la furnizori.
Apoi Berceanu Mondialul a dat Ordinul 1172/12.11.2009, care fiind ordin a trecut doar prin Guvern unde PDL e 100% prezent si cu semnatura garanta a Presedintelui Basescu, nu a mai trecut prin Parlament asa cum e normal intr-o tara care nu e din Africa.
Desi activitatea de "intermediere transport" este o activitate pur comerciala si nu una tehnica si anume: eu subcontractez un proprietar de camion (care plateste asigurari CMR de 100.000 de euro - pentru riscul de a fute marfa clientului intr-un copac sau ceva de genul) si il vand unui client care are o marfa de transportat. Eu, repet desfasor o activitate pur comerciala si trebuia sa am si eu pentru riscurile subcontractorilor mei o asigurare de 50.000 E. Am facut aceasta asigurare. Am platit anul trcut o licenta valabila pe urmatorii 5 ani care a costat aprox 1000 de Euro.
Ordinul lu' peste oceanic marinat, ca tot e Basescu marinar de cariera, spune ca anul acesta asigurarile sunt mizerie si nu mai sunt valabile. Ei ne propun majorarea capitalului social al firmei la 50.000 E sau o scrisoare de ganrantie bancara de 50.000 E. Prima varianta inseamna am eu 50.000 E cash si ii bag in firma mea. A doua varianta inseamna am eu 50.000 E cash si ii bag intr-un cont in banca fara dobanda sau daca banca e draguta o dobanda de 10 ori mai mica decat dobanda standard. Dupa cum ati observat ambele variante propuse de creierul neted de la ministerul transporturilor, incep cu "am eu 50.000 E cash". Haideti sa va spun un secret Eu nu am 50.000 E, cum nu au nici 99.99% dintre cetatenii Romaniei.
Probabil 99.99% dintre intermediarii de transport vor disparea la 31.03.2010. Atunci smecherii care au platit bani grei probabil ca cineva cu o semnatura sa le omoare concurentii vor jubila dandu-si seama ca preturile pietei vor fi facute de cateva firme cel mai probabil intelese intre ele.
Intrebarile firesti sunt:
1. Asigurarile nu mai sunt de incredere anul acesta?
2. Domnule Berceanu cati bani ati luat?
3. E mai buna o piata unde cativa jucatori sa stabileasca regulile decat o piata libera?
4. Daca la bugetul de stat doar 15% sunt bani de la "marii contribuabili" si restul de la IMM (intreprinderi mici si mijlocii), este normal ca statul sa vrea sa omoare IMM-urile?
Si inca ceva Raducule si Traiane (ca ai fost si tu ministru al transporturilor), "ROATA SE INVARTE MAH" ... mai ales in transport!
Aigata!

Un comentariu: