joi, 20 noiembrie 2008

Atat de mare-i criza! (partea I)

Era normal sa scriu si eu despre criza mai ales ca sunt de meserie ... nu crizat, ci economist!
Asa cum stie toata lumea totul a fost pornit de imobiliare si banci, apoi cum ar spune americanul : "Now the shit hits the fan!" si s-a imprastiat pe toti.
Primii pe care ii luam la rost sunt imobiliarii, care dadeau anunturi false de genul vand garsoniera 130.000 euro. Oricat de ultra mega super giga lux era acolo tot garsoniera ramanea. Nea Caisa care venea sa-si vanda garsoniera sau apartamentul se uita mai intai sa vada "ia frate altii cu cat o dau" si vedea anuntul aruncat la mishto de agentia imobiliara. Desigur el cerea 140.000 coco ca doar nu era prost sa aibe si el de unde sa negocieze. Apoi agentia dadea alt anunt la mishto cu pretul de 150.000 euro si in felul asta au escaladat preturile. Imobiliarilor le convenea, ei luand 3% si de la vanzator cat si de la cumparator, deci pretul trebuia sa fie cat mai mare! Acum se spune ca piata imobiliara a scazut .... defapt nu exista! Nimeni nu vine si nu cumpara nimic, toti fiind someri, dormind in gara si mancandu-i gargaritele.
Bancile sunt pe locul doi cu 60% din vina locului 2, iar cu 40% sunt oamenii care nu pot trai fara credite si care au vrut sa speculeze. Bancile au finantat specula imobiliara in felul urmator: Eu vand un teren cu 2 lei, tu il cumperi cu 2 lei dar ai un credit de la banca si te costa per total 4 lei. Cand vrei sa il vinzi ca esti speculant il vinzi cu 6 lei unuia care ia si el un credit de la banca ... puncte-puncte ... puncte-puncte ... se ajunge ca terenul meu de 2 lei sa coste 100 de lei pur speculativ, nici unul dintre "proprietari" nu a facut nici o constructie sau o imbunatatire sa ii creasca valoarea. Ultimul posesor care l-a luat cu 100 de lei vrea sa il vanda ca defapt el nu poate plati rata ... si a crezut ca o sa il vanda in maxim 2 luni cu 150 de lei ... dar iata ca deja costa prea mult fata de valoarea reala de 2 lei si nu s-a mai cumparat. Banca a zis ... bai plateste-ti rata ca iti iau terenul ... omul a zis ... ia-mi terenul! Banca si-a dat seama ca a dat 100 de lei credit si a luat un teren de 2 lei. Asa au dat faliment bancile si agentiile de imobiliare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu