miercuri, 5 mai 2010

Cresterea cotei unice si a TVA-ului (I)

Pentru ca in ultimele posturi am cam ars-o aiurea pe partea de "circ", ar fi timpul sa ne ingrijim un pic si de partea de "paine", pentru simplul motiv ca in ultimul timp circul e cam mare si painea o sa fie din ce in ce mai putina.
La cartea aia de economie pe care ati citit-o macar odata din obligatie, scrie ca pe timp de recesiune nu se maresc taxele si impozitele. Logica este una de o simplitate dezarmanta: cand economia este muribunda, nu are sens sa ii mai pui si tu cotonoaga (cum s-ar spune in divizia B la fotbal).
In perioade de criza economica taxele si impozitele se micsoreaza (ati ghicit!) pentru a stimula economia.
Firma, celula economiei, ca sa facem un "sablon limbistic", si statul seamana foarte mult. Bugetul de venituri si cheltuieli se poate face pe un servetel intr-un bar: intr-o parte avem ce bani castigam, iar in cealalta ce bani cheltuim, iar in final e ideal sa dea cu plus.
Asa cum impotente fiind, firmele unde lucram (cine inca mai lucreaza!) nu stiu sa isi creasca veniturile si reduc cheltuielile in cel mai simplu mod - dau afara oameni!, guvernul nu stie sa manevreze parghiile pseudo-economiei nationale, se imprumuta si creste taxele si impozitele si ameninta cu concedierile bugetarilor. (personal cred ca le vor face pe toate!)
Maine vom continua cu Cota unica si forfetarul, apoi cu o analiza de profunzime a TVA-ului etc., pentru ca aici nu doar ne distram, dar mai si invatam! E important ca fiecare individ sa capete ceea ce americanul numeste "awareness", capacitatea de a constientiza anumite lucruri.
Aigata!

Un comentariu:

  1. Sunt de acord cu tine! Imi place foarte mult cum scrii si ce subiecte abordezi! Felicitari si tine-o tot asa! Te urmaresc cu interes!

    RăspundețiȘtergere